Op missie naar Costa Rica

Nieuwsitem 2016_02_20 Michael-Costa-Rica-Collage

 

Bij aankomst bij CFCI (Christ fort he City) in San José kregen we een hartelijk welkom. Wij verbleven in een huis met onze Tica. Een Tica is een ‘moeder’ die zorg draagt voor een zendingswerker. Ik verbleef er samen met mijn vrouw. Onze Tica heeft een zoon van 7 jaar, die ons elke ochtend vrolijk wakker toezingt in het Spaans. Hij is erg behulpzaam om mijn Spaanse woordenschat te corrigeren zodat ik de taal op de juiste manier leer uitspreken.

De gastorganisatie heeft ons in de verschillende projecten rondgeleid. Ik had de vrijheid gekregen om me te bewegen in de diverse veldwerk projecten. Ik kreeg de mogelijkheid om gitaarles te geven, sport- en outdoor activiteiten te ontwikkelen en Engelse les te geven voor kinderen en jongeren. De leeftijdscategorie was zeer uiteenlopend.

Na een korte oriëntatieperiode heb ik ervoor gekozen om me op 3 verschillende plaatsen in te zetten: Kinder- en jeugdwerk in Tirasses, Jongerenwerk in Carpio en verbinding leggen met daklozen en verslaafden in een nationaal park in San José.

Het vervoer in Costa Rica is vrij gemakkelijk en goedkoop. De stad is verdeeld in verschillende nummers en districten. Veel plekken in de stad hebben geen straatnaam. Als je ergens heen wilt, dan is het belangrijk dat je een referentiepunt weet. Ik vond het erg bijzonder dat bijbel onderwijs een vrij normaal beeld vormde in het openbaar vervoer. Jonge sprekers komen de bus in en beginnen luid de bijbel voor te lezen en na afloop van de preek voor de hele bus te bidden. Het deed mij herinneren aan onze eigen evangelisaties in de metro’s en trams in de jaren ‘90 in Amsterdam.

De vestiging van Tirasses heeft een christelijke community centrum (CCC) waar de lokale jeugd na schooltijd komt. De kinderen van de basisschool krijgen gemiddeld 2-3 uur les. De opkomst is in de afgelopen maanden sterk gegroeid. In Tirasses zijn we druk bezig geweest om een oude drugsbunker tot speelplek te bouwen, zodat de kinderen ook buiten kunnen spelen naast het CCC.

We hebben ook mee kunnen helpen aan de bouw van een nieuwe bijbelcentrum in Carpio. Hiermee wordt een grotere opkomst gerealiseerd van de jonge lokale kinderen. Veel van hen mogen niet deelnemen aan de activiteiten die wij samen met CFCI organiseren omdat de ouders het ‘bovenaan de berg’ niet veilig vinden voor hun kinderen., waar de huidige locatie zich bevindt. Regelmatig wandelen wij dan ook naar beneden om de kinderen op te halen en de ouders te vragen om toestemming of zij hun kinderen willen meegeven voor de activiteiten. Met de bouw van een nieuwe centrum komt hier verandering in. De jonge kinderen kunnen beneden blijven en hoeven niet langer begeleid te worden. Het nieuwe gebouw zal worden gebruikt voor kinderwerk, bijbelonderwijs en als plek van aanbidding.

Wij zijn bevoorrecht om te hebben geproefd van de verschillende soorten werkzaamheden in Costa Rica, en wij hebben er mooie mensen ontmoet. Zowel in Carpio als in Tirasses hebben we bij mogen dragen aan de ontwikkeling van de jeugd, jongeren en kinderen, waardoor wij zelf ook vernieuwing hebben mogen ervaren in ons persoonlijk leven.
.
.
.
Michael&Manuela
.
.
Dit project is uit privébronnen gefinancierd als een donatie aan CFCI Costa Rica.
.
.


.
.
.


Laat een Reactie Achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *