Jongerenuitwisseling


 

THEMA12YE_2016

 

Bij een jongerenuitwisseling leren jongeren uit verschillende Europese landen van elkaar en maken zij kennis met elkaars leefwijzen en cultuur. Voor beide groepen is het een levenservaring waarbij interactie tussen een grote diversiteit aan jongeren tot stand wordt gebracht terwijl iedereen gelijkwaardig wordt behandeld.

Jongeren leren van elkaar en doen nieuwe vaardigheden op. Zij leren zelfstandig op eigen benen te staan in een ander land waarvan ze de taal niet of nauwelijks spreken en waarvan ze de cultuur niet kennen. Op die manier leren zij om zichzelf te verrijken, vergroten zij eigen inlevingsvermogen en leveren zij een bijdrage van culturele eigenheid. Het verdiepen in de cultuur geeft gelegenheid tot ontmoetingen en gesprekken over zaken die hen bewegen. Gedurende het uitwisselingsproject zal vanaf het begin worden gekoerst op het maken van een kort filmpje.

Een internationale jongerenuitwisseling beslaat minimaal 6 en maximaal 21 dagen. In totaal nemen minimaal 16 jongeren en maximaal 60 jongeren, exclusief begeleiders, deel aan de uitwisseling. Een uitwisseling van jongeren wordt opgezet door twee of meer organisaties uit verschillende landen uit de Europese Unie en aangrenzende partnerlanden. Deelnemende jongeren zijn tussen de 13 en 30 jaar oud en woonachtig in een aangesloten programmaland.

Deelnemende programmalanden:

  • Member States of the European Union : België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Croatia, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Finland, Zweden, Verenigd Koninkrijk.
  • Non EU Programme Countries: Former Yugoslav Republic of Macedonia, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Turkije

Partnerlanden:

  • Western Balkan: Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Servië
  • Eastern Partnership countries: Armenië, Azerbeidjan, Belarus (Wit Rusland), Georgië, Moldavie, Oekraïne
  • South-Mediterranean countries: Algerije, Egypte, Israel, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Palestina, Syrië, Tunesië
  • Russische Federatie