Project Warbal

Op het eiland Kei-Kecil in de Molukken is een bewoner van het dorp Warbal in het zonnetje gezet met het Project Warbal. Onder begeleiding van een professionele bouwvakker hebben jongeren haar huis opgeknapt.

“Mevrouw A” werd ze genoemd door haar dorpsgenoten. Haar volledige naam is Ushi Anaatje. Dorpsbewoners spraken haar aan met slechts de eerste letter van haar achternaam, omdat ze weinig status had. Ze was slechtziend, alleen en haar huis was een bouwval. Ze had thuis niet eens sanitaire voorzieningen. Daardoor was ze afhankelijk van haar buren en zelfs genoodzaakt om haar behoefte te doen in de zee. Reden genoeg om haar huis eens grondig aan te pakken.

De jongeren hebben een toilet- en douche mogelijkheid gecreëerd in het huis van mevrouw Anaatje. Van tevoren is afgesproken wie wat ging doen en wat het ging kosten. Het was nog de vraag op welke plek het sanitair zou komen, maar uiteindelijk moest er een opslagruimte in haar huis voor wijken. Zo hoefde de w.c. niet buiten neergezet te worden. Naast het sanitair is ook het uiterlijk van haar woning verbeterd. De jongeren hebben de muren gestuct, scheuren gerepareerd en ze zijn aan de slag gegaan met het schuren en schilderen van deuren, ramen en kozijnen. Van een ander eiland hebben ze cement en stenen gehaald.

Eigenwaarde
Wat heeft dit gedaan met mevrouw Anaatje? In praktische zin zijn haar nieuwe voorzieningen een verrijking van haar leven. Voor haar is dit een grote vooruitgang. Maar niet onbelangrijk is dat ze gedurende het vorderen van de klus steeds meer eigenwaarde heeft gekregen. De hulptroepen noemden mevrouw Anaatje steevast bij haar volledige naam. De dorpsbewoners zijn zeer enthousiast over de verfraaiing van hun dorpsaangezicht. Ze noemen het huis “Een plaats van verlichting”. Naast een succesvolle metamorfose heeft Anaatje haar naam ook teruggekregen van de dorpsbewoners. Een detail is dat ze steeds vaker door hen aangesproken met haar volledige naam: “Mevrouw Anaatje”. Zelf heeft ze dus meer eigenwaarde ontwikkeld, maar haar reputatie heeft ook een impuls gekregen.

Het project Warbal is afgesloten met een gezamenlijke feestmaaltijd. Wij danken de donateurs die project Warbal hebben mogelijk gemaakt.

Voor:

warbal-voor

Na:

warbal-na

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *