Europa

Het programma Erasmus+ van de Europese Unie biedt EVS (European Voluntary Service) aan. Via WOW Go Amsterdam bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een EVS project met een minimum duur van 6 maanden en maximum 12 maanden.

Erasmus+ is een Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Het Erasmus+ biedt verschillende mogelijkheden binnen de jeugd- en jongerensector. Eén daarvan is EVS; vrijwilligerswerk doen in Europa. Met het programma wil de Europese Unie uitwisseling en kennis tussen Europese jongeren vergroten en stimuleren.

Jouw profiel
Je bent tussen de 18 en 30 jaar, en woonachtig in Nederland. Er is geen specifieke vooropleiding of werkervaring nodig om op EVS te gaan. Het programma is juist bedoeld om de kans te krijgen om bepaalde vaardigheden op te doen tijdens een project. Ook is EVS een goed alternatief om je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. Het is belangrijk dat je gemotiveerd bent. Voor een groot aantal projecten zul je zowel zelfstandig als in teamverband moeten werken. Verder zul je trainingen bijwonen om je voor te bereiden op en tijdens je EVS.

Standaard procedure
Via de EVS Database kun je zelf een leuk en geschikt project vinden om je voor te bereiden. Informatie over EVS en en tips voor jongeren die in Europa willen wonen, leren en werken zijn te vinden op de Europese Jongerensite:

 

NED_LOGO_EuropeseJongerensi

 

Deze site bevat ook een overzicht van organisaties die EVS aanbieden:
Een overzicht van deze organisaties vindt je in de EU EVS Database

Via EU EVS database kun je reageren op oproepen van diverse organisaties in Europa die op zoek zijn naar een vrijwilliger. Je kunt ook zelf een organisatie benaderen met de vraag of zij een vrijwilliger nodig hebben. Wij hebben verder goede contacten opgebouwd met partnerorganisaties in Europa. Regelmatig zijn zij op zoek naar een EVS vrijwilliger. Deze oproepen sturen wij door naar zoekende EVS vrijwilligers. Meld je aan via “Vrijwilliger worden?” wanneer je deze oproepen doorgestuurd wilt hebben.

De meeste projecten zijn beschikbaar. Dit betekent dat een gastorganisatie al subsidie heeft ontvangen maar nog geen vrijwilliger heeft. Zodra je een mooi project hebt gevonden, meld je je aan bij de gastorganisatie.

Zodra je geselecteerd bent door je gastorganisatie, zul je op zoek moeten gaan naar een zendorganisatie in eigen land.

Dit is het moment dat jij je bij ons kunt aanmelden met het verzoek om op te treden als zendorganisatie. Een mentor van WOW Go Amsterdam neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op voor een kennismakingsgesprek waarin alle mogelijkheden besproken worden.

Als je na dit gesprek definitief besluit om op EVS te gaan, dan zullen we je inschrijven voor je EVS project. We nemen vervolgens contact op met je gastorganisatie om alle praktische zaken door te nemen.

Een organisatie gevonden?
Soms kan het voorkomen dat je een gastorganisatie hebt gevonden waar de subsidie aanvraag nog in behandeling is. Ook in dit geval volg je de standaard procedure. Wanneer het project goedgekeurd wordt, zul je worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Daarnaast kan het voorkomen dat je een gastorganisatie hebt gevonden met mooie projecten, waarvoor nog geen subsidie is verleend. De gastorganisatie zal geen subsidieaanvraag indienen. In de meeste gevallen gaat het om een gastorganisatie uit een partnerland. Dit betekent dat een zendorganisatie een subsidieaanvraag kan indienen namens een vrijwilliger. Het is een mogelijke oplossing om alsnog op EVS te gaan. In dit geval, wordt je EVS niet via WOW Go Amsterdam gecoördineerd. Wij dienen geen individuele subsidie-aanvragen in voor EVS. Je gastorganisatie dient dit zelf te verzorgen. Voor non-EU landen en Euromed landen bieden wij alleen groepsprojecten aan via een ‘open call’. Hiervoor gelden andere richtlijnen.

Evaluatie
Ter afronding van het project ontvangen wij een evaluatieverslag. We delen je EVS avontuur onder de rubriek ‘Aan het Woord’ om andere jongeren bekend te maken met EVS.

Europass
De EU heeft een Europass ontwikkeld met vijf documenten om je vaardigheden en kwalificaties duidelijk en gemakkelijk uit te leggen in Europa. In de meeste gevallen vragen de gastorganisaties een model CV van je Europass. We raden je aan om jezelf op deze wijze te presenteren. Een goede voorbereiding is het halve werk ! Een model CV kun je hier downloaden. europass

Youthpass Certificate
Alle EVS vrijwilligers die met succes een EU project hebben afgerond, ontvangen een Youthpass Certificate waarin beschreven wordt wat ze hebben gedaan tijdens hun EVS en welke competenties ze hebben verkregen. In veel landen wordt de Youthpass op een CV vermeld. Youthpass ondersteunt de reflectie op het persoonlijke niet-formeel leerproces en de leerresultaten. De Youthpass draagt bij aan het versterken van de maatschappelijke erkenning van jongerenwerk. Youthpass heeft ook als doel om werkgelegenheid voor jongeren en jongerenwerkers te ondersteunen door het verkrijgen van ‘key-competenties’ op te nemen in het certificaat.

 youthpass

 

Alles op een rijtje:

 • Je zoekt zelf een gastorganisatie en/of interessant project uit,en je neemt contact met ze op.
 • Daarna neem je contact met WOW Go Amsterdam voor een kennismaking.
 • Pre-departure training WOW Go Amsterdam.

  Je reiskosten worden grotendeels vergoed (90%)
  Je gastorganisatie verzorgt je woonruimte en de kosten voor eten/drinken
  Er wordt een EVS verzekering voor je afgesloten
  Je ontvangt maandelijks een vast bedrag aan zakgeld

   

 • Gemiddeld besteed je tussen de 30-36 uur per week aan je EVS.
 • Ter plaatse ontvang je aan het begin en halverwege je verblijf een training.
 • Ter plaatse ontvang je taaltraining uit het desbetreffende land.
 • Ter plaatse krijgt je een mentor toegewezen die jou begeleidt. Verder heb je bij WOW Go Amsterdam een mentor waar je maandelijks contact mee hebt.
 • Bij thuiskomst volgt een afrondend gesprek met je mentor. Om je project volledig af te kunnen ronden ontvangen wij een evaluatie verslag.
 • Op onze website laten wij al onze vrijwilligers ‘Aan het Woord’. We delen je EVS avontuur om andere jongeren bekend te maken met EVS.
 • Bij afronding van je EVS vragen wij jouw Youthpass Certificate aan.
 • Er is een éénmalige inschrijving van € 75,-. Dit bedrag betaal je pas als je definitief akkoord gaat met je EVS na je kennismakingsgesprek.
 • Het gehele proces is tijdrovend. Wij vragen elke vrijwilliger een borg van € 150,-.
  Deze borg krijg je volledig terug zodra je 3 maanden op een project bent.

 

Deelnemende-Erasmuslanden-2 . .
.

 

Logo-EU-website-2016

Website Europese Unie Erasmus+

  
Logo-ErasmusNED-website-201

Website Erasmus+ Nederland

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 


Laat een Reactie Achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *