Afrika

Onze partnerorganisatie in Ghana heeft haar ontstaansgeschiedenis in Nederland. Mometeel werken er veel Europese vrijwilligers, en zijn er nauwe contacten met Duitse vrijwilligersorganisaties.

OSDA is gevestigd in Accra en is ontwikkelt projecten voor achtergestelde gebieden en gemeenschappen in Afrika via onderwijs, capaciteitsopbouw, gezondheid en landbouw. Zij streven ernaar om mensen te helpen door ze inzicht te geven hoe zij uitdagingen tegemoet kunnen treden in een hedendaagse complexe wereld. Hiervoor hebben zij programma’s ontwikkeld voor uitwisselingen, vrijwilligerswerk en kennis overdracht.

WOW GO Amsterdam bemiddelt tussen jou en de partnerorganisatie in Ghana. Wij leggen contact met de buitenlandse organisatie in Ghana die het project organiseert. Wij zorgen er voor dat je een goede voorbereiding ontvangt voordat je aan je project kan beginnen. Ook tijdens je verblijf houden wij contact met je om te kijken hoe het met je gaat.

Om te helpen bouwen aan een betere wereld waar iedereen van belang is, arm of rijk, is de promotie van vrijwilligerswerk een mooie manier voor een cross-culturele ontmoeting en te bouwen aan een economisch duurzame samenleving. Onze partnerorganisatie heeft een mooie programma’s ontwikkeld voor haar vrijwilligers in samenwerking met de gemeenschap om op die manier de doelen te bereiken die zij voor ogen hebben.

Dit project is een uitnodiging om te werken met de Ghanese bedrijven onder een zorgvuldig ontworpen culturele uitwisselingsprogramma en tegelijkertijd te genieten van de Ghanese gastvrijheid en rijke cultuur.

 

Omschrijving van de projecten:

Ghana picture1

Vrijwilligerswerk in Onderwijs. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen de basisschool voltooien en overgaan naar een volgende klas, is een programma samengesteld om vrijwilligers de mogelijkheid te bieden. Hierdoor kunnen kinderen die in armoe verkeren onderwijs ontvangen. In dit kader helpen de vrijwilligers basisschool kinderen met huiswerk en leren zij fundamentele dingen zoals lezen en schrijven.

Ghana picture Vol Workcamps
Werk – en opbuwprojecten. Een opbouwproject bestaat uit een samenwerking tussen de Ghanese partnerorganisatie, de lokale gemeenschap en onze organisatie in Nederland. De projecten leiden tot de verbetering van de infrastructuur op het platteland en levensonderhoud.

Ghana picture Livestock
Lokale veehouders. Dit project biedt lokale veehouders via een micro-onderneming capaciteit om te kunnen voldoen aan de voedingsbehoeften van de lokale gemeenschappen. Meer dan 130 arme platteland boeren hebben geprofiteerd van de opleiding die door Ghanese partnerorganisatie is aangeboden en zijn succesvol in hun ondernemingen. Nieuwe plannen zijn in voorbereiding en het doel is om meer dan 2000 boeren te interesseren en tot kennisontwikkeling te brengen door hen te betrekken bij dit project.

Accommodatie
Bij aankomst is een accommodatie in de hoofdstad van Ghana : Accra, waar de vrijwilligers gezamenlijk bijeenkomen. Het OSDA hostel ligt in de Ashongman, een rustige woonwijk in de hoofdstad van Ghana. Van daaruit worden de vrijwilligers naar de verschillende plaatsen van keuze gebracht waar zij aan de slag gaan.

Alle projecten hebben een vaste periode van 6 maanden.
De informatiebijeenkomst en voorbereidingsdag vinden plaats in het najaar (september/oktober).
Vertrek is jaarlijks in de maand januari daaropvolgend.

Jouw profiel
Dit project is gerelateerd aan jongerenwerk. Zowel jongeren als jongerenwerkers (zij die actief zijn of de interesse hebben zich in deze sector verder te ontwikkelen) kunnen zich aanmelden. Dit project is niet leeftijdsgebonden. Je bent woonachtig in Nederland.Er is geen specifieke vooropleiding of werkervaring nodig. Voor dit continent his het belangrijk dat je een hands-on mentaliteit hebt en een goede fysieke en mentale conditie, en een sterke aanpassingsvermogen ten opzichte van klimaat, cultuur en mensen. Beschikbaar in de maanden januari t/m juni (vrijwilligersperiode buitenland verblijf). Bereidheid om deel te nemen aan een voorbereidingsdag (september/oktober).

Wil je meer weten en ben je geïnteresseerd om deel uit te maken van dit vrijwilligersproject? Ben je bereid je handen uit de mouwen steken? Lees dan verder.

Procedure
Om je kennis te laten maken met het project kun je een informatie bijeenkomst bijwonen. Deze wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Hier krijg je informatie over de het continent, land, cultuurverschillen en zullen de inhoudelijke aspecten van het project en de organisatie worden besproken. Bij een informatiebijeenkomst kan je al je vragen over het land en het project stellen. Verder geeft een informatiebijeenkomst je inzicht in de verschillende mogelijkheden van het werk waaruit je kan kiezen. Je ontmoet andere jongeren met wie je eventueel op reis gaat.

Wil je een informatiebijeenkomst bijwonen? Dan kun je je inschrijven door een mail te sturen naar info@wowgoamsterdam.org, o.v.v. Ghana Bijeenkomst. Je ontvangt ruim voor aanvang van de bijeenkomst een uitnodiging met exacte details betreft tijdstip, locatie en registratie voor de informatiebijeenkomst in Amsterdam.

Nadat je alle informatie hebt ontvangen, krijg je van ons een aanmeldingsformulier. Je kunt je vervolgens aanmelden voor een vrijwilligersproject. Wij nemen contact op me de organisatie in Ghana om je aanmelding te bespreken. Zodra je geselecteerd bent is je aanmelding definitief.

Je volgende stap is je voorbereiding. Je wordt uitgenodigd voor een voorbereidingsdag, dit is een verplichte activiteit. Op deze dag leggen wij via Skype contact met de gastorganisatie in het land, en komt je vrijwilligersavontuur meer tot leven. Je krijgt de mogelijkheid om je mentor te ontmoeten en voor vertrek vragen te stellen over zaken die nog onduidelijk zijn.

In Ghana begin je met je project. Er is geen minimum deelname waardoor de mogelijkheid bestaat dat je óf alleen op reis gaat, óf met een aantal andere Nederlandse leeftijdgenoten. De grootte van de groep is afhankelijk van het aantal definitieve aanmeldingen en selecties na een informatiebijeenkomst. Er is wel een maximum aantal van 20 deelnemers. Je weet dus gauw genoeg met hoeveel Nederlandse jongeren jij dit avontuur begint. In Ghana maak je nieuwe internationale vrienden uit verschillende landen, en kom je in aanraking met een andere omgeving en cultuur.

Evaluatie
Ter afronding van je project ontvangen wij een evaluatieverslag. De informatie is met name nodig ter verbetering van het voorbereidend werk in Nederland en om de gastorganisatie in Ghana te adviseren in eventuele verbeterpunten. We delen je vrijwilligersavontuur onder de rubriek ‘Aan het Woord’ om andere jongeren bekend te maken met het project.

Standaard aanmelding: €249,-
Daarnaast is een bijdrage nodig aan de lokale organisatie voor je eten en onderdak. Dit ligt tussen de de 250,- en €350,- per maand. Deze kosten zijn inclusief:

Administratie en bemiddeling met Ghana voor je plaatsing op het project
Begeleiding van een plaatselijke mentor
Projectbegeleiding, van voorbereiding tot follow-up

Je betaalt zelf de persoonlijke kosten zoals vliegticket, visum, reisverzekering (Joho vrijwilligers-) verzekering, vaccinaties en VOG (indien je voor een project kiest waarbij je met kinderen werkt) : meer informatie hierover vind je op: VOG aanvragen

Alles op een rijtje:

 • Je schrijft je in voor een informatiebijeenkomst; ruim voor de bijeenkomst ontvang je een uitnodiging.
 • Zodra je besluit om op reis te gaan, vul je een aanmeldingsformulier in.
 • Je aanmelding wordt met de gastorganisatie besproken. Zodra dit is afgerond, wordt je aanmelding definitief.
 • Je ontvangt een uitnodiging voor een voorbereidingsdag.
 • Je gastorganisatie verzorgt je woonruimte en de kosten voor eten/drinken.
 • Je reisdocumenten (vliegticket/visum), verzekering, vaccinaties en VOG.
 • Gemiddeld besteed je tussen de 30-36 uur per week aan je vrijwilligerswerk.
  Ter plaatse ontvang je aan het begin en halverwege je verblijf een training.
 • Ter plaatse is een mentor toegewezen die jou begeleidt.
 • Verder heb je bij WOW Go Amsterdam een mentor waar je regelmatig contact mee hebt.
 • Bij thuiskomst volgt een afrondend gesprek met je mentor. Om je project volledig af te kunnen ronden ontvangen wij een evaluatie verslag. Op onze website delen wij jouw ervaring.
 • Er is een éénmalige aanmelding verschuldigd van € 249,-. Dit bedrag betaal je pas als je je definitief bent aangemeld.
 • Verder heb je bij WOW Go Amsterdam een mentor waar je regelmatig contact mee hebt.
 • Bij thuiskomst volgt een afrondend gesprek met je mentor. Om je project volledig af te kunnen ronden ontvangen wij een evaluatie verslag. Op onze website delen wij jouw ervaring.
 • Er is een éénmalige aanmelding verschuldigd van € 249,-. Dit bedrag betaal je pas als je je definitief bent aangemeld.

.
.
.
.
.
.
.


Laat een Reactie Achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *